Eddig 3 hozzászólás érkezett.
Címkék:
Hagyományőrzés, Jurta készítés, Nagyállattartó őskultúra
Kun László királyunk – aki a kunok iránti vonzalmáért kapta e nevet –a feljegyzések szerint nem volt hajlandó kőházban, palotában élni, és ezzel a „különcnek hitt” jurta kedvelő szokásával nem volt egyedül királyaink közt... Miért? Kun László királyunk – aki a kunok iránti vonzalmáért kapta e nevet –a feljegyzések szerint nem volt hajlandó kőházban, palotában élni, és ezzel a „különcnek hitt” jurta kedvelő szokásával nem volt egyedül királyaink közt... Miért?
 

A jurta a magyar (ős)történelemben és a mai kazakoknál

Egyszerűen azért, mert a jurta, (jurt) egészen sokáig egészségesebb lakhelynek bizonyult, mint akár a késő középkori minden luxussal felszerelt királyi paloták.
A jurta könnyen fűthető télen, a füst nem az ablakán, hanem a tetején távozik, hőszigetelése és átlevegőzése egyszerre működik.
Kupola alakú formája a hő visszasugárzását szolgálja, miközben a legnagyobb térfogat a legkisebb kisugárzó felülettel (félgömb) elve érvényesül.
A jurta azonban nem a nomád életmód bizonyítéka!

Nem az, mert koránt sem annyira könnyű áttelepíteni! Ha a mai kazakokat vesszük alapul, akkor bizony ők is kisebb sátrakkal követik legelő állataik útját, és csak akkor telepítik át a jurtát, ha ott huzamosabb ideig tartózkodnak.

jurta_mongol_eredeti.jpg

A mai kazak, mongol nomád jurtából kiindulva röviden a következőket mondhatjuk:

A jurta kör alakban felállított rácsos fala a (kerege) tartotta a tetőlécekkel középre igazított kerek kör alakú füstnyílást, amit építéskor az "istenfának" nevezett villás  rúd tartott. A "kerege" köré szorosra feszített kötél biztosította hogy a jurta az "istenfa" kivétele után nem rogyott össze. A vándorló nomádok hite szerint a jurta küszöbére tilos volt lépni, mert a küszöb alatt alvó házi istenek(szellemek) felébredtek és bajt hoztak a családra. A jurtában az ajtóval szemben a helyezkedett el a családfő, s kétoldalt külön-külön a férfi s női oldal.

A jurtán belül az ajtóval szemben a családfő és feleségének helye a főhely, ettől szimmetrikusan a bejárat felé haladva a helyet foglalók rangja szimbolikusan csökken. A szívesen látott vendég ugyanakkor a családfő közvetlen környezetében foglal helyet és ha más nem, akkor az életkor tiszteletbentartása kötelező. Kedves „hagyományőrzők”, figyeljünk erre, mert nem egyszer tapasztaltam sértő sorrendet…   

 

mongol_jurta.jpg

 

Elkészíthető e a jurta házilag?

Igen, bár ha nem nemezzel borítjuk, akkor csak gyengítve tölti be elvárt funkcióit. Lehet így impregnált sátorlapokkal is jurtát építeni, ám annak hőháztartása csak egy kicsivel lesz jobb, mint egy nagyméretű sátoré. A váz készülhet meglehetősen tartós akác, vagy ha korhűek szeretnénk lenni, akkor juhar növendék fácskákból (botfából). De száraz helyen, vagy faggyúval impregnálva a fűz is tökéletesen jó alapanyag, ráadásul könnyen alakítható.

jurta_kupola_bel_l.jpg

A jurta favázánál a tető köralakú befejező gyűrűje okoz technikai bonyodalmat, és bár ezt is kifaraghatjuk több ellemből, de az összecsapoláshoz már kell némi szakértelem. A tetőtartó rudak és a bőrrel kötözött és harmónikaként szétnyíló-összecsukható jurtafal rácsa - mint már mondtam: készülhet a mindenütt fellelhető fűzfa vagy akác botokból. Nem árt azonban a gondos válogatás, mert a stabilitást a pontos kör és kupola alakzat minden módosulása gyengíti.

Pillanatnyilag ezt az egy videót találtuk jurta építésről, pedig biztosan van több is...

 

  

jurta_belseje.jpg

Egy jurta szépen berendezett belseje

Hozzászólások
Oszd meg a hírt másokkal is!

Hozzászóló neve* (name)

E-mail címe* (E-mail adress)
Hozzászólás* (message)
Biztonsági kód* (safety code)

A hozzászólás nem tartalmazhat HTML kódot. E-mail címe NEM lesz nyilvános!
A hozzászólásokat a támadások kivédése okán a megjelenés előtt moderáljuk. Ezért - a terheléstől függően - némi időbe telhet, amig hozzászólása megjelenik. Köszönjük türelmét!


Köszönjük 1%-os felajánlását és céltámogatásait!
Karahun Örökségvédelmi Alapítvány © 2005-2013
Számlaszám: 72100237-11053411 Külföldről: SWIFT kód: TAKB HU HB
IBAN: hu57721002371105341100000000Hofmann Krisztina - 2013.02.24. 12:49
Tetszik a jurta,és szívesen segítenék egy jurtaépítésben.
Kara - 2012.07.22. 05:06
Kedves Jancsi, ajánlott szakirodalom a vezérek életéről (is): Gárdonyi Géza: A láthatatlan Ember c. örökérvényű regénye.
jancsi - 2012.07.21. 18:22
Nagyon tetszik a jurta.

Kérdésem:

A vezérek, törzsfők jurtája mekkora lehetett?