Eddig 0 hozzászólás érkezett.
Címkék:
Magyar holokauszt
Jobb- és baloldal a múlt század mesterséges politikai terméke. De mi az igazság a liberalizmus körül...?A kérdés soha nem veszti el időszerűségét. Sajnos. Ezt a cikket kezeljük óvatosan, hiszen az elmúlt évtized kór-dokumentuma. Mára már az említett pártok teljességgel átrendeződtek. Végleg? Majd az idő dönti el... Jobb- és baloldal a múlt század mesterséges politikai terméke. De mi az igazság a liberalizmus körül...?
A kérdés soha nem veszti el időszerűségét. Sajnos. Ezt a cikket kezeljük óvatosan, hiszen az elmúlt évtized kór-dokumentuma. Mára már az említett pártok teljességgel átrendeződtek. Végleg? Majd az idő dönti el...
 

Liberalizmus régen és most

Szenteljünk figyelmet a magyar liberalizmusnak, 1848 eszmei alapjainak, az 1956-ban itthon maradottak és a kivándorlók erkölcsi megítélésének, mert úgy érzem, a magyarság megosztottságának okait vizsgálva itt érkezünk el a tényleges vízválasztóhoz egy soha nem vágyott, és a média által évszázados múltra visszatekintő mesterségesen szított vitában. E vitára különböző szó-párokat aggattak az idők során. Népi és urbánus, klerikális és Istentagadó, zsidó és nem zsidó, liberális és konzervatív, magyar és idegenszívű. Vérmérséklet és történelmi pillanat kérdése, melyik kerül újból és újból felmelegítésre.

Gyökerek

A magyar liberalizmus gyökerei egészen a reformkorig nyúlnak vissza, illetve még annál is messzebb: a Nagy Francia Forradalomig. De maradjunk csak 1848-nál. A forradalom és szabadságharc jeles személyiségei közt nemzeti liberálisként tiszteljük Kossuth Lajost, "nép-nemzeti" liberálisként Petőfit, és még sokan másokat. A liberalizmus akkori és mai magyar tartalma közt már csak névleges az összefüggés. A huszadik század első negyedében erősen átalakul a kép, hiszen a baloldali liberálisok dicstelen hatalmukkal, - mely a kor impotensnek bizonyult nemzeti arisztokráciájának kezéből minden ellenállás nélkül hullott az ölükbe - az Ország sorsát döntik el évszázadokra. Többek közt Trianont is nekik köszönhetjük.

Ahogy az időben egyre közeledünk napjainkhoz, úgy figyelhető meg a kommunizmus talaján álló baloldal liberalizálódása, mert a szalonképesség csak liberális köntösben biztosítható. Ma már a kommunistázás az antiszemitázáshoz, fasisztázáshoz hasonlóan ad munkát a bírósági tárgyalótermekben. Ez van, - beteg társadalmunk tünetei: a véget nem érő sajtóperek. Eközben nyugaton liberálisnak lenni egészen más tartalom. Ott a környezetvédő mozgalmaktól az állatvédőkig sokan liberálisként tarják magukat számon, miközben eszükbe sem jutna a Magyarországon a médiával támogatott nemzetgyalázás ottani megfelelőjében részt venni. Sem bértollnokként, sem olvasóként. Hogyan is tehetnék, hiszen már maga a jelenség is ismeretlen, életidegen, és - undorító.

Szabad (?) demokrácia?

Napjaink politikai csatározásai néhány józan következtetésre is módot adnak. A jobb- és baloldal fogalma már azoknak is idejét múlt jelzőknek hatnak, akik csak a felszínről értesülnek a kereskedelmi TV-jóvoltából. A szociális érzékenység, ha jobboldalról jön, akkor populizmus, ha a modernizációnak kikiáltott átalakítások balról érkeznek, akkor töményen globalista, de még azon belül a legkegyetlenebb vadkapitalizmus. Ember legyen a talpán, aki ebben a politikai légkörben pártszínektől függetlenül helyesen dönt. Az MDF minden erejével az MSZP politikáját próbálja szalonképessé tenni, Türmer Gyula (Kommunista Párt) együtt tüntet a Fidesszel a kórház és iskola bezárások ellen. A gyermek pornó legalizálását az SZDSZ EU-s irányelvként tünteti fel, és ettől zajong a média hetekig, miközben szép csöndben újabb öt évvel távolabbra helyeződik az euró zónához történő csatlakozás sokak által kánaáni boldogságot jósló időpontja.

Megérzésem szerint a politikai prostitúció Magyarországon már elérte azt a mértéket, mely népakarattól függetlenül teljes káoszhoz vezet.

Ha lőnek a rendőrök március 15.-én, ha nem, a pillanatnyi politikai erőtér impotenciája szempontjából egyre inkább mindegy.

Azoknak azonban, akik vérző húskráterekkel a testükön zsúfolódnak majd a rabszállító rendőrautókba, korántsem az.

A többiek meg majd nézik a TV-t. A "Tényeket", vagy az Echo TV-t,  HírTV-t.

- és a nép, "az Isten adta nép", ezt is megszokja.

_vissza.gifVissza a tartalom-kivonatokhoz

Hozzászólások
Oszd meg a hírt másokkal is!

Hozzászóló neve* (name)

E-mail címe* (E-mail adress)
Hozzászólás* (message)
Biztonsági kód* (safety code)

A hozzászólás nem tartalmazhat HTML kódot. E-mail címe NEM lesz nyilvános!
A hozzászólásokat a támadások kivédése okán a megjelenés előtt moderáljuk. Ezért - a terheléstől függően - némi időbe telhet, amig hozzászólása megjelenik. Köszönjük türelmét!


Köszönjük 1%-os felajánlását és céltámogatásait!
Karahun Örökségvédelmi Alapítvány © 2005-2013
Számlaszám: 72100237-11053411 Külföldről: SWIFT kód: TAKB HU HB
IBAN: hu57721002371105341100000000