Eddig 0 hozzászólás érkezett.
Címkék:
Hagyományőrzés, Harcművészet, Magyar termelői kultúra, Őstörténeti szakirodalom, Örökségvédelem
Alapítványi kutatás-fejlesztés, könyvkiadás és más örökségvédelmi kiemelt feladatok a Karahun Alapítvány napi munkájában:

Alapítványi kutatás-fejlesztés, könyvkiadás és más örökségvédelmi kiemelt feladatok a Karahun Alapítvány napi munkájában:

 

Motto: Szeretnénk, ha a magyar őstörténet kutatás és a hagyományőrző szervezetek megőriznének valamit abból a realitás érzékből, mely még László Gyulában szerencsésen találkozott az emberi és művészi értékekkel, - egy székely-magyar ember polihisztori tudásával.

Alapítványi kutatás-fejlesztés és könyvkiadás az alábbi témákban:

Néprajz: sokan a néprajz szó hallattán a díszítőművészetünk népinek titulált ágára gondolnak, holott a néprajz egyik legfontosabb ága életmódkutatással foglalkozik, mely hidat ver a történelem és a szociológia tudománya közt. Ezt az irányzatot tartjuk a legfontosabbnak. 

Őstörténet: nem kell talán bemutatnunk, milyen viharok dúlnak ennek ürügyén. Szekértáborokból tüzelnek elismert tudósok, sokszor még a tények elhallgatásától sem visszariadva. Mi nem tűzünk zászlóra őstörténeti szlogeneket, szeretnénk megmaradni a kísérleti régészet eszközeivel felmérhető valóság talaján.

Kísérleti régészet: e jól hangzó fogalom azonnal megtelik tartalommal, ha a lovasíjászat gyakorlatára, nyeregkészítésre gondolunk. Ez nem hagyományőrzés, hiszen a folytonosság már évszázadokkal ezelőtt megszűnt, ahogy ezt a tatárjáráskor már sajnos megtapasztaltuk. 

Ókori eurázsiai gyökerű harcművészetek: a lovasíjászat gyakorlata rávilágít egy fontos tényre, mégpedig arra, hogy sikeresen csak azok művelhetik, akik az eurázsiai harcművészeti filozófiákat nem utasítják el, sőt, lelkileg ugyanolyan felkészültséggel edzenek.

Ló és humán etológia: a ló a lélek tükre -mondhatnánk enyhe túlzással, de mindenesetre az tény, hogy a lovak nem hazudnak, és bizony a lovakkal történő emberi kapcsolatban az ember sem hazudhat sokáig; - valódi énjére pillanatokon belül fény derül.

Népi kézművességek őstörténeti forrásai: valaha nem volt "népművészet", csak kézműipari díszítőművészet, melyben a tárgy használati értéke szervesen kapcsolódott az alkalmazott jelképek hitbéli értékével... Jó példa erre,a Karahun nyergek faragott kápáinak jelképtára. A munka közben nem is annyira a faragás technikai feladata okozott fejtörést, mint inkább a Közép Ázsiába vezető szimbólum rendszer törvényeinek felismerése.  

A magyar termék, a magyar termelői örökség védelmi honlapjai, a JóMagyarÁru.hu és a KétesÁruk.hu fenntartása, on-line adatbázis építése.
Élelmiszer és áru-biztonsági honlapunk, a KétesÁruk.hu on-line adatbázis fejlesztése a magyar fogyasztók érdekében. Kiemelten közérdekű munka!
Köszönjük, ha támogatja munkánkat akár a legkisebb mértékben is!
Hozzászólások
Oszd meg a hírt másokkal is!

Hozzászóló neve* (name)

E-mail címe* (E-mail adress)
Hozzászólás* (message)
Biztonsági kód* (safety code)

A hozzászólás nem tartalmazhat HTML kódot. E-mail címe NEM lesz nyilvános!
A hozzászólásokat a támadások kivédése okán a megjelenés előtt moderáljuk. Ezért - a terheléstől függően - némi időbe telhet, amig hozzászólása megjelenik. Köszönjük türelmét!


Köszönjük 1%-os felajánlását és céltámogatásait!
Karahun Örökségvédelmi Alapítvány © 2005-2013
Számlaszám: 72100237-11053411 Külföldről: SWIFT kód: TAKB HU HB
IBAN: hu57721002371105341100000000