Eddig 1 hozzászólás érkezett.
Címkék:
Nagy-Magyarország, Trianon
Őrvidék: Nyugat-Magyarország osztrák elszakítottságú országrésze. Tudta - e a Kedves Olvasó, hogy a Burgenland kifejezés száz éve még ismeretlen volt? A kedves sógorok akkor találták ki, amikor az első világháborút egymás oldalán elvesztettük, és - hogy, hogy nem - ők is sorba álltak egy kis jó magyar termőföldért több megyényi magyar területért, pedig vesztes országként ugyan mi keresnivalójuk volt a nagy tülekedésben? Így zárult be a kör, és ha nem lett volna nyugat-magyarországi ellenállás, akkor ezeket a sorokat németül írnám, mert a határ valahol Celldömölk mélységében húzódna...  (karahun)

Őrvidék: Nyugat-Magyarország osztrák elszakítottságú országrésze. Tudta - e a Kedves Olvasó, hogy a "Burgenland" kifejezés száz éve még ismeretlen volt? A kedves sógorok akkor találták ki, amikor az első világháborút egymás oldalán elvesztettük, és - hogy, hogy nem - ők is sorba álltak egy kis jó magyar termőföldért több megyényi magyar területért, pedig vesztes országként ugyan mi keresnivalójuk volt a nagy tülekedésben? Így zárult be a kör, és ha nem lett volna nyugat-magyarországi ellenállás, akkor ezeket a sorokat németül írnám, mert a határ valahol Celldömölk mélységében húzódna...  (karahun)

 

Botlik József: Nyugat-Magyarország sorsa 1918–1921

Mostani könyve a Trianon miatt lángra lobbant nyugati végekre viszi el az olvasót. Itt olyan területre vetettek szemet hazánk megrablói, amelynek nemcsak a magyar, hanem a német és délszláv (horvát és vend) lakosai sem kívántak soha elszakadni tőlünk. Az összes nyomtatott és sok-sok levéltári forrás felhasználásával, jó stílusban megírt monográfia pontosan bemutatja a területre vonatkozó nagyhatalmi, továbbá osztrák, cseh és szerb elképzeléseket és igényeket, a hazaáruló „forradalmak” sokkjából ocsúdó magyar nemzeti politika erőfeszítéseit, az osztrák szövetséges hűtlensége miatti jogos felháborodástól is sarkallt, dicsőséges nyugat-magyarországi felkelést, végül részletesen a soproni népszavazást. A hazai történettudomány korábbi gyakorlatával szemben ez a mű igazságot szolgáltat a megszállók kifüstölése után megalakított Lajtabánság állam hősi kísérletének, és igazolja a bátor nemzeti ellenállás szerepét a soproni népszavazás kivívásában, a magyar nemzet becsületének megmentésében.
Azért a bátor küzdelemét, amelynek általánosabb tanulságait a könyv Ajánlását író történészprofesszor, volt honvédelmi miniszter e szavakkal jelzi: „bármennyire vert helyzetbe kerül egy-egy közösség, ha nem adja meg, nem adja föl magát, akkor a mégoly hatalmas ellenerőkkel szemben is mindig (…) lehet értelme az ellenállásnak, a szembeszegülésnek.”

Magyar Nyugat Könyvkiadó, Vasszilvágy, 2008.


Nagyobb térképre váltás lapozáshoz

_vissza.gifVissza a tartalmi kivonatokhoz

Hozzászólások
Oszd meg a hírt másokkal is!

Hozzászóló neve* (name)

E-mail címe* (E-mail adress)
Hozzászólás* (message)
Biztonsági kód* (safety code)

A hozzászólás nem tartalmazhat HTML kódot. E-mail címe NEM lesz nyilvános!
A hozzászólásokat a támadások kivédése okán a megjelenés előtt moderáljuk. Ezért - a terheléstől függően - némi időbe telhet, amig hozzászólása megjelenik. Köszönjük türelmét!


Köszönjük 1%-os felajánlását és céltámogatásait!
Karahun Örökségvédelmi Alapítvány © 2005-2013
Számlaszám: 72100237-11053411 Külföldről: SWIFT kód: TAKB HU HB
IBAN: hu57721002371105341100000000Kovács Zoltán - 2013.03.20. 10:13
Jó, hogy valaki az Őrvidékkel is foglalkozik!!!