Eddig 0 hozzászólás érkezett.
Címkék:
Az íj útja, Harcművészet, Íjászat, Íjkészítés, Kisérleti régészet, Őseink tudása
Az őstörténet kutatás napjainkban sem ad meggyőző választ a magyarok nyilainak mibenlétéről, hiszen a régészeti leletek közt kizárólag a vas nyílhegyek maradtak fenn. Lássuk, mi a legvalószínübb tömeges nyilvessző gyártási technika...   Az őstörténet kutatás napjainkban sem ad meggyőző választ a magyarok nyilainak mibenlétéről, hiszen a régészeti leletek közt kizárólag a vas nyílhegyek maradtak fenn. Lássuk, mi a legvalószínübb tömeges nyilvessző gyártási technika...  
 

Történészeink elméletei közt egészen gyakorlatiatlan elgondolásokat találunk, mint pl.: a hagyományos nád, vagy a telepített cserje vessző, mint nyilvessző alapanyag. Aki napi néhány órát rendszeresen gyakorolt már íjjal, tudja jól, hogy mekkora igénybevételről van szó, így aztán egy lovasíjász számára megmosolyogtatóak a fenti feltételezések.

Manapság a nyílkészítők a borovi, azaz: sűrű szövetű hegyi fenyőfélékből gyártott nyilakat árulják "tradicionális" megoldásként. Ennél egy fokkal jobb a cédrus, ám egyik sem bírja a terhelést: néhány 100 lövés és becsapódáskor szilánkos törés a  kifáradás eredménye.

A hasított (fenyő) fafélék a korabeli nyilkészítésben történt felhasználását erősen megkérdőjelezi az a tény, hogy a magyarok csak átmenetileg haladhattak át fenyők lakta élőhelyeken, miközben íjász tudásuk több ezer éves múltból táplálkozott az utolső honfoglalás idején is.

Mi lehetett a legvalószínűbb nyilvessző alapanyag?

Gyakorló lovasíjász, vagy "talpas" íjász pontosan tudja, mekkora gondot jelent átálni egy másik vessző tipusra, így feltételezhető, hogy őseink a nyilak alapanyagát nem váltogatták csak úgy "jöttükben-mentükben".

A korabeli leírások százezres nagyságrendű nyilkészítésről szólnak, melynek alapanyaga ugyan elfér néhány tucat szekéren, de attól még tekintélyes a mennyiség...

A bambusz ma is fillérekbe kerül, és íme milyen szépen megél Batumiban, ahol bizony őseink igencsak otthon érezték magukat évszázadokon át:

batumi_bamusz.jpg
A bambusz eurázsiai elterjedésének európai nyugati határai pontosan meotiszi őshazánk területeit körvonalazzák!

Talán az sem véletlen, hogy a magyarság lovasíjász harckészültségének néhány évszazad elég volt, hogy a tatárjárás idejére csak dícső emlék maradjon. A magyarázat egyike lehet, hogy az Árpádok idejében megszokottan folytonos kaukázusi kapcsolataink  egyre nehezebben voltak fenntarthatók.

Júliánusz barát szinte már az utolsó pillanatban járt arra, pontosabban a térképen látható területektől északabbra. Azonban ő az összesen 3 ágra szakadt magyarság északi csoportjaitól még hozott (hozhatott)  hírt a kaukázusi magyarságról.

vadasz_bambusznyil.jpg

A nyilkészítés másik fontos kritériuma, hogy viszonylag egyszerű technológiával lehessen előállítani a tömeges mennyiséget!

Olcsó, és megbízható alapanyag, viszonylag egyszerű szerszámkészlet, vesszőnként max 1-2 munkaóra => ezek a tömeggyártás feltételei ma és régen, ugyanúgy.

Erre találunk élő példát Japánban, ahol mai is él a tényleges tradíció: a bambusz nyilkészítés. Ez a film ZEN íjászatttal kezdődik, mely a lovasíjász íjász stílussal lényegi kapcsolatban áll annak dacára, hogy - nem a gyors lövésről szól...

A japán tradicionális nyilkészítés szerszám- és anyagigénye minimális: néhány éles "kusztora", egy kis faszénfűtésű (hordozható!) kemence, egy hajlítgató fadarab, valamint csiszolópor, lakk, ecset.

A korabeli feljegyzések i.sz. 400 körüliek, azaz: Attila Nagykirályunk születése környékére tehetők. Nyilván ennél jóval régebbi az eljárás, hiszen a vaskéseket pattintott kőeszközökkel helyettesítve akár 10.000 évvel ezelőtt is megvalósítható lett volna ez a nyilkészítési technológia...

Hozzászólások
Oszd meg a hírt másokkal is!

Hozzászóló neve* (name)

E-mail címe* (E-mail adress)
Hozzászólás* (message)
Biztonsági kód* (safety code)

A hozzászólás nem tartalmazhat HTML kódot. E-mail címe NEM lesz nyilvános!
A hozzászólásokat a támadások kivédése okán a megjelenés előtt moderáljuk. Ezért - a terheléstől függően - némi időbe telhet, amig hozzászólása megjelenik. Köszönjük türelmét!


Köszönjük 1%-os felajánlását és céltámogatásait!
Karahun Örökségvédelmi Alapítvány © 2005-2013
Számlaszám: 72100237-11053411 Külföldről: SWIFT kód: TAKB HU HB
IBAN: hu57721002371105341100000000