Eddig 0 hozzászólás érkezett.
Címkék:
Harcművészet, Íjászat, Íjkészítés, Lovasíjászat
Az íj útja... Nos, az íj útja mindig Ázsiából vezetett Európába. Fordítva - talán utoljára a jégkorszak idején, de az sem biztos. Valami titka lehet annak, miért van ez így. Az íj útja... Nos, az íj útja mindig Ázsiából vezetett Európába. Fordítva - talán utoljára a jégkorszak idején, de az sem biztos. Valami titka lehet annak, miért van ez így.
 

Miért vált művészetté az íj Ázsiában, és élelem szerző harci eszközzé Európában?

Természetéből adódik, hogy mindkét helyen fegyver mivolta a döntő, egészen a puskaporos lőfegyverek megjelenéséig. Fontos megjegyezni, hogy az Ázsiai íjászat szinte minden ága színtiszta hagyományőrzés. Miért? Mert soha nem szakadt meg a folyamat, ellentétben a magyar lovasíjászat több mint fél évezredes szünetelésével. Így a magyar lovasíjászat örökségvédelem, sport, de nem hagyományőrzés. Ezzel csak azok feladata és felelőssége nőtt meg, akik ügyét szívükön hordozzák!  

Mongolok és a mongol íj

Néhány fontos részlet a mongol íj készítéséről, nagyon sok (több ezer évig változatlan) mesterfogással, majd pedig néhány film a meglehetősen vegyes tartalmú élő íjász és lovasíjász gyakorlatról:


A mongol reflex íj újból kisebb méretű, ha nem is annyira, mint távoli szkíta őse...

Mi tette a mongol visszacsapó íjat félelmetessé?

Az utolsó lovasíjász nép, akiktől Európa rettegett. Azonban elismerve, hogy íjkészítő technikájuk kiváló volt, ne keverjük össze azzal az ismert ténnyel, hogy a mongol hadviselés sajátossága a tömegesség, a mindent elsöprő kíméletlen roham. Eközben, ahogy a fimrészletekben is látjuk: elég volt egy jó lövés mindenkitől és a villámgyors lovas roham megtette hatását a korabeli nehézkes európai harci stílus lassú reakcióival számolva.
Ezért (is) a mongol íj kicsi, erős és könnyű. A pusztai könnyűlovas harci technika utólsó történelemformáló megnyilvánulása időben.
Az íj a hun-magyar íjhoz képest egy apró változással még hatékonyabb lesz: egy apró birkacsont forgóból készült húrzsámoly kerül a szarvak hajlító karhoz közelebbi kezdőpontjára, mely az ideg felütközésénél mintegy lerázza magáról a vesszőt – hihetnénk. Azonban a stroboszkópos lassított felvételek szerint a nyílvessző már jóval hamarabb elhagyja az ideget! Kb. a teljes húzáshossz első egyharmada körül. Mégis a tapasztalat szerint tényleg van ennek az idegtámasztó bütyöknek hatásfok javító szerepe, bár nem egészen érthető az oka. A jól elkészített mongol íj halálosan pontos fegyver, a belső-ázsiai íjfeszítő népek tudásának utolsó szintézise.

Az alábbi 2 részes film ráérősen, de annál precizebben mutatja be a mongol íjkészítés hatalmas szaktudást igénylő folyamatát:

... és a második rész:

Most pedig nézzük a gyakorlatban, hogyan használják ma Ázsiában az íjat?

Kyudo /Japán/. Ha a látottakat összevetjük egy hatékony lovasíjászat alapjaival, akkor félelmetes azonosságokat fedezünk fel. Az időben a töltés kezdetétől indított célzás, a teljes vonalba húzás, a sokat emlegetett oldás, - egyenként is elengedhetetlen feltétele egy hiteles lovasíjász gyakorlatnak! Erősen elgondolkodtató, hogy a lehető legtávolabbi - egy már-már rokonnak sem mondható nép: a japán őrízte meg az eredeti tudást! A magyar lovasíjászok jól tennék, ha előbb néhány évet tanulmányoznák a kyudo-t: az " íj útját"...

Meglepő, hogy a mai japán lovasíjász technika ezen példájában mennyire elmosódottan, pusztán csak jelzés értékkel kapjuk vissza a fenti vonásokat.. Azonban elgondolkoztató az íjak mérete! Sokszor leírtam már, hogy az íj méretétől NEM függ a lovasíjász teljesítménye, ha jó a tartás és megfelelő a tudás! Íme, ekkora íjjal is lehet lőni lóról.

A mongol, akinek útban van a tegez. Legalább is az itt látható filmen. Pedig a mongol lovas tudás közmondásosan profi, na és az íjjal is tudtak bánni, mégis valami egészen mást csinálnak, mint amit a távolian közös gyökerekből remélnénk. Talán a mindent elsöprő vágta eröltetése, na meg a lovasíjászatban sosemvolt kistegez matatása teszi, vagy csak a gyakorlás kidolgozatlansága?

 

Hozzászólások
Oszd meg a hírt másokkal is!

Hozzászóló neve* (name)

E-mail címe* (E-mail adress)
Hozzászólás* (message)
Biztonsági kód* (safety code)

A hozzászólás nem tartalmazhat HTML kódot. E-mail címe NEM lesz nyilvános!
A hozzászólásokat a támadások kivédése okán a megjelenés előtt moderáljuk. Ezért - a terheléstől függően - némi időbe telhet, amig hozzászólása megjelenik. Köszönjük türelmét!


Köszönjük 1%-os felajánlását és céltámogatásait!
Karahun Örökségvédelmi Alapítvány © 2005-2013
Számlaszám: 72100237-11053411 Külföldről: SWIFT kód: TAKB HU HB
IBAN: hu57721002371105341100000000