Eddig 1 hozzászólás érkezett.
Címkék:
Az íj útja, Íjászat, Íjkészítés, Lovasíjászat, Magyar íj
Az első és legfontosabb: szakítani azzal az íj-tesztelős gyakorlattal, hogy különböző íjász stilusoknak rendelünk alá különböző íjakat. Ha így tennénk, azonnal az előítéletek rabjává válnánk...  Az első és legfontosabb: szakítani azzal az íj-tesztelős gyakorlattal, hogy különböző íjász stilusoknak rendelünk alá különböző íjakat. Ha így tennénk, azonnal az előítéletek rabjává válnánk... 
 

Egy íj teszt soha nem lehet objektív! nem egy preciziós távcsöves vadászpuskáról van szó, hogy műszaki paraméterek táblázataiban turkálhassunk. Az íj és az ellőtt nyil gyorskamerás videó felvételeinek elemzése megdöbbentő fizikai jelenségeket bizonyít. Olyan rezgéseket, hektikus vonaglásokat látunk a lassításkor, amelyek meggyőzhetnek arról, hogy egy tradicionális íjjal jól lőni teljesen más feladat, mint a mai csúcstechnikákkal. De...  Ha a feladatkörben megegyezünk, akkor már egy fokkal becsületesebb az íjteszt. Erről a sok beszéd helyett ez a videó szóljon:

A filmen látható íj egy Kassai féle aszimmetrikus hun laminált, abból is egy 40-# erősségű alaptipus.

A markolat kiképzése annyiban tér el a sorozatgyártottól, amennyiben némiképpen szögletesebb a zörgésmentesebb vesszőtárazás érdekében. Azonban tárazási problémák a sorozatgyártottnál sincsenek, tehát ez nem lényeges.

Az íj dinamikája:
Ez egy méretes aszimmetrikus íj, és nem túl bátran reflexelt. Ebből már is következik, hogy felkeményedés nélkül húzható 30-32 colig. Azonban a reflex hatás óvatos kezeléséből adódóan 60%-os kihúzástól ne várjunk jó teljesítményt. Ezt az íjat tényleg azzal a lovasíjász technikával lehet sikerre vinni, amit közismerten Kassai Lajos vitt először sikerre.
A "szemre-húzós" íjászok meneküljenek tőle, mert nekik biztos kudarc, no és sokukat úgy is csak a 60 # körül kezdi izgalomba  hozni egy „tradi” íj. Pedig a visszacsapó íjak esetén bődületes tévedés, hogy ha erősebb, akkor pontosabb is. Talán 45-50#-ig igaz, de 60-70# felett  már ritka bivalyerejű hagyományőrző, aki 90%-ig széthúzza. Akkor meg minek a vállficamító erőlködés?
Minket pontosan azért fogott meg ez az íj, mert legteljesebben ez tette lehetővé egy villámgyors és mégis légiesen szép lovasíjász technika elsajátítását.
Nagy valószínűséggel az adott laminált és kétoldalas(!) üvegszál technika határain belül lovasíjászatra ez a maximum - egyenlőre.

Kritika:
Igazából minden kritika felesleges, ami a gyártási technológia határait átlépi. Ez az íj gyakorlatilag egy nyugat-európai long-bow technika enyhén reflexelt megvalósítása, és mint ilyen, nem is lehetne nagyon más.
Azaz: ha a szarv méreteinek kicsinységét, vagy a markolati famag törés gátló meghosszabítását történelmietlennek tekintjük, akkor el lehet mondani, hogy ez a technológia így működik biztonsággal. Tehát: így biztonságos a gyártónak és kész.
A gyártónak a „piaci igény” az elsődleges, és ezért az utóbbi időkben már három féle méretben készíti ezt az alapatipust. Ezekből a legnagyobb az eredeti – ha jól tudom. A kisebbek létrehozásának azt az indokát nem igazán értjük, miszerint azokat talán végre a vevő teljesen ki tudja húzni. Ám bizonyára egy női, vagy "ifjúsági" méret indokolt lehet...

Kassai műgyanta íjak:

A következőket használhattuk huzamosabb ideig és több erőfokozatban (28#-40# közt):
Mongol, magyar III, hun műgyanta, párduc.
Összességében a magyar III-asnak (mai nevén „agár”) van kiemelkedően kellemes dinamikája, ami viszonylagosan alacsony önsúlya miatt lovasíjászatra érdemessé teszi.
Az óriási méretű aszimmetrikus hun műgyanta íj a laminálthoz képest tárazási nehézségeket okoz az ideg és a markolat irdatlan távolsága miatt.
Közös vonása mindegyik műgyantának, hogy a laminált íjakhoz képest nehezebbek, és rúgósabbak – de ez természetes.
Különleges – már alulról is hatásos dinamikájú íjunk volt a párduc C alakú műgyanta, ha az ember kézbe vette, már vadászaton járt az esze. Szerencsére nem öltünk vele, azonban távlövések alkalmával istenesen széthúztuk. Ez az íj nem igazán követhető technika, ha a 30 colon elpattanó üvegrostok zenéjére gondolok…

És itt álljunk meg egy szóra! 184 cm körüli íjászok ne akarjanak párduc méretű íjjal teljes kihúzásban lődözni. Azért ne, mert az ő húzáshosszuk 31-32 col körül kezd kellemes lapockazárással, teljes oldással párosulni. Ezért mondom mindig, az íj személyes  fegyver, személyre szabottan készülhetett valaha is. Csak így használható ki minden jótulajdonsága teljességgel...


Folyt.köv. (Ez az oldal fejlesztés alatt látható!)

_vissza.gifVissza a tartalmi kivonatokhoz

 


Hozzászólások
Oszd meg a hírt másokkal is!

Hozzászóló neve* (name)

E-mail címe* (E-mail adress)
Hozzászólás* (message)
Biztonsági kód* (safety code)

A hozzászólás nem tartalmazhat HTML kódot. E-mail címe NEM lesz nyilvános!
A hozzászólásokat a támadások kivédése okán a megjelenés előtt moderáljuk. Ezért - a terheléstől függően - némi időbe telhet, amig hozzászólása megjelenik. Köszönjük türelmét!


Köszönjük 1%-os felajánlását és céltámogatásait!
Karahun Örökségvédelmi Alapítvány © 2005-2013
Számlaszám: 72100237-11053411 Külföldről: SWIFT kód: TAKB HU HB
IBAN: hu57721002371105341100000000Buzás Dániel - 2015.01.21. 19:24
Arra lennék kiváncsi hogy tároláskor ,töltéskor hogyan tudom megvédeni az ijam a sérülésektől? (karcolás,jukak)