Eddig 1 hozzászólás érkezett.
Címkék:
Az íj útja, Hagyományőrzés, Harcművészet, Karahun Lovasíjászat, Kisérleti régészet, Ősmagyarok
Karahun íjászat és íjász technika. Az íjászat sokkal de sokkal előbb lett elismert sport, mielőtt a lovasíjászat feltámadt volna évezredes álmából. Azonban a feltámadt őserő sokakat megtaníthat az íj hiteles használatára. Ez nem hagyományőrző szekértábor, s más kétes érték dolga... Ez a színtiszta gyakorlat. Karahun íjászat és íjász technika. Az íjászat sokkal de sokkal előbb lett elismert sport, mielőtt a lovasíjászat feltámadt volna évezredes álmából. Azonban a feltámadt őserő sokakat megtaníthat az íj hiteles használatára. Ez nem hagyományőrző szekértábor, s más kétes érték dolga... Ez a színtiszta gyakorlat.
 

"Amit lovon lehet tudni tradicionális íjászatból, az talán elegendő a földön is..."

Részletek Bakay Kornél - Papp György "Őstörténet és Lovasíjászat" című könyvéből, őseink íjászatáról:

Minden a hatékonyságot szolgálta: a lövés pontosságát és a gyors ismétlést. Ehhez pedig igen sokértelmű egyensúly szükséges, még akkor is, ha csak a technikai részleteknél maradunk.
Az aszimmetrikus "hun" íj nem azért rendelkezik alul rövidebb karral, hogy nehogy a lovat megbökje! Ez jókora tévedés, hiszen ez az íj még így sem tartozott a kicsik közé (ideghossz: 145-155 cm). Tudunk ennél jóval kisebb visszacsapó íjakról a szkíták idejéből (csakhogy ők párnanyeregben, tapadós mélyülésben lovagoltak), majd századok multán a mongoloknál és utoljára az oszmán törököknél.
A megfelelő méretre és elviselhető feszítőerőre pedig azért volt szükség, hogy az egyensúlyt szolgáló lapockazárásig legyen húzható az íj. Az aszimmetria pedig azonnal szimmetriává módosul, amikor a markolatot fogó tenyér fölé közvetlenül és vízszintesen beszúrt vessző az idegen pontosan közepre kerül! Az is tévedés, hogy a hun kizárólag hun íj volt, mert bár őtőlük kerülnek elő az első leletek, de Árpád nagyfejedelem harcosainak sírjában ugyanazt a méretezést találjuk. A szimmetrikus íjak inkább a lovasíjászat szempontjából kevésbé kifinomult avarokat jellemzik.

2000 éves relief egy szkíta-szarmata harcosról. Minden részletében hiteles

Aki órákat tölt naponta lovasíjászattal, annak még a legkönnyebb íj is erős és nehéz lehet az edzés vége felé, ám önmagában mégsem ez indokolja azt a csúcstechnikát, amit őseink íj dolgában kifinomítottak. Most az Olvasót kénytelen vagyok némi fizikus eszmefuttatással terhelni.
Van az íj teljes kihúzási erejénél egy jóval fontosabb fizikai mennyiség, mégpedig a pillanatnyi állapothoz tartozó rugalmas energia. Mert nem az erő, hanem a betáplált rugalmas energia alakul át mozgásivá, azaz teszi hatásossá a nyílvesszőt. Márpedig a visszacsapó és ezen belül emelőkarként működő merevszarvú íjainknál a legkisebb kihúzástól kezdve jelentős a rugalmas energia, hiszen már a felajzás sem akármilyen mutatvány egy jól visszabajuszolt íjnál.
Hamis feltételezés, hogy korabeli íjaink érzékenyek lettek volna az időjárásra, az esőre. Tudván a nagyállattartó népek élénk kínai kereskedelmi kapcsolatairól, joggal feltételezhető, hogy az íjaikat és a vesszőket lakkal, speciális gyantázással kezelték, de végső soron egyszerű birkafaggyúval is vízhatlanná tehették. Bizonyíték erre a Pozsony alatti csata is, melyben egy egész hadosztály úszott át lovaival együtt a Dunán, néma csendben az éj leple alatt, majd néhány órán belül döntő vereséget mért a német haderőre.

Teljes oldás hátrafordulásban (Papp Márton lovasíjász)

Biztosan volt egy könnyű háti tegez, oldják meg a kérdést lóról soha még lépésben sem lőtt történészeink. Jó, tegyük fel! Próbáljuk meg, hogyan tölthetett a hátára rakott tegezből ősünk! Hosszas gyakorlással, földön, kosárból töltve, vagy háti tegezből elérhető kb. 2,5-3 másodperces újratöltési idő, de hol van ez a kézből töltés egy másodperc alá szorítható minimumától? Mert ne feledjük, a korabeli reflex íjak korántsem voltak bivalyerősek, inkább a lovas alkalmazást lehetővé téve: könnyűek gyorsak és hosszúhúzásúak. Tehát pontosak, amennyire csak lehet. Bár technikailag jóval felülmúlták európai társaikat, ám a célzott lövés hatótávjának és hatékonyságának megítélésében sok túlzó véleménnyel találkozhatunk.
Márpedig, ha a vágtató ló harci tempóban kb. 40-50 Km/óra sebességre képes, akkor az előre lövés hatótávja kb. 250 méter. Ugyanakkor a hátralövés hatósugara a legmeredekebb ejtéssel sem lehet több kb. 150 méternél. Ezek kipróbált fizikai tények, gondoljunk a sebességvektorok fizikájára.
A megoldás a részletekben van, mint mindig.
Nem a lényegesen megnövelt lő táv, hanem sokkal inkább a kegyetlenül gyors újratöltés miatti tűzerő okozott igazi meglepetést! Ezt pedig csak az íjhoz hozzáfogott tucatnyi vesszővel lehetett elérni, ahogy ma is.
Kiigazításra szoruló tévhit a hátrafelé nyilazás túlzottnak vélt hatékonysága, bármennyire látványos! Ilyenkor a távolodó ló sebessége már levonódik a vesszőéből, és ez jelentősen növeli az ejtett lövések pontatlanságát. Mai méréseink szerint: az ejtve (is) célzott lövés talán 100 méterig hatékony hátrafelé, utána a találati valószínűség rohamosan csökken a nullára. (Ezen csak az ellenség zárt alakzata segít.)
A kulcsszó a feljegyzésekben: a "forgószél"! A meg-megújuló támadás, a véget nem érő nyílzápor hasonlata. A forgó mozgás azonban technikai szükséglet - és semmi köze a menekülés színleléséhez!
Az újabb tucat vessző elővétele és betárazása, körülbelül ugyanannyi időbe kerül, mint a lövéssorozat. A töltésnek természetesen a vágtakör ellenféltől legtávolabb eső ívén van értelme, hiszen hamarosan újból közeledünk az ellenfélhez, és újból a lovunk sebességével felfokozott villámgyors célzott előrelövések szakaszához érünk. Oldalról a legkönnyebb a célzás, ám a leggyorsabb újratöltésre ekkor van szükség. Ha mindezt átgondoljuk, netán ténylegesen kipróbáljuk, akkor rögtön magyarázatra talál a nyeregre akasztott irdatlan méretű vesszőtartó tegez megléte, ugyanakkor a válltegez hiánya.

Vesszőfogás lovasíjász stílusban

Újdonság!


Mindent a tradicionális íjászatról, - további Karahun íjász oldalak, íjász filmek, íj elemzések további cikkeinkben.


Hozzászólások
Oszd meg a hírt másokkal is!

Hozzászóló neve* (name)

E-mail címe* (E-mail adress)
Hozzászólás* (message)
Biztonsági kód* (safety code)

A hozzászólás nem tartalmazhat HTML kódot. E-mail címe NEM lesz nyilvános!
A hozzászólásokat a támadások kivédése okán a megjelenés előtt moderáljuk. Ezért - a terheléstől függően - némi időbe telhet, amig hozzászólása megjelenik. Köszönjük türelmét!


Köszönjük 1%-os felajánlását és céltámogatásait!
Karahun Örökségvédelmi Alapítvány © 2005-2013
Számlaszám: 72100237-11053411 Külföldről: SWIFT kód: TAKB HU HB
IBAN: hu57721002371105341100000000Juhasz Zoltan - 2012.10.22. 05:29
elkepeszto!!!! a gyorstoltes es loves bemutatoja. ki ez a nevtelen sportember, nevtelen Magyar aki ezt bemutatta? [kassai nagymagymester videojat mar lattam] a youtube televan amator felfujt idiotakkal akik mutogatjak magukat es az ujonnan vasarolt ijukat es hogy leadnak nehany lovest. es itt van valaki aki vilagprofi szinten csinal valamit, egy tok amator modon keszitett videoval ahol a hatter videki magyar valosagrol es [viszonylagos] szegenysegrol [es szerenysegrol!] arulkodik. [[nem mondtam, bocs angliaba szakadtam es jo ideje itt elek.]] par eve elkezdtem egyszerubb ijakat keeszitgetni [botij, azaz longbow es hasonlok,] kulonfele helyi kemenyfakbol, kezi szerszamokkal] es lovesben pedig kiprobalni nehany mas ijtipust is. nagyon az elejen jarok. egy itteni[angol] sportij-klubhoz is csatlakoztam hogy tanuljak amit lehet es szetnezzek. arra hamar rajottem hogy a modern technikai segedeszkozok nem az en vilagom. [viszont vannak angol es wales-i longbowsok akik valodi tokos fickok]

lovam sajnos nincs es nem tudom 45 evesen lesz-e alkalmam meg a lovat is hozzavenni az ijaszathoz? viszont gyalogosan celba lovok, [kertem nem leven] krumplifoldon, stb. [rugbypalyan tilos]. keresek valamit, ami a belso erobol, dinamikabol, gyorsasaagbol, belso tuzbol forgoszelkent jon elo, egyfajta modjat az ijaszatnak. a sajat utamat.jelenleg gyalogosan.

ez a gyalogos ijasz bemutato megfogott es inspiral. ki ez a srac hol lakik es tanit-e valahol?????????? oszinte tisztelettel, magyar szivvel es ijasztarsi udvozlettel: juhasz zoltan