Eddig 3 hozzászólás érkezett.
Címkék:
Harcművészet, Íjászat, Íjkészítés, Lovasíjászat, Magyar íj, Őseink tudása, Örökségvédelem
Igen, itt a képen látható  tárgy okozza a legtöbb fejtörést manapság. Ez a lealjzott állapotú íj bizonyíthatóan magyar sírból került elő, és bizonyíthatóan az ázsiai C íjak családjának extra tudásáról hoz hírt ősmagyar multunkból. A kérdés az, hogy a mai technikai fejlettséggel képesek vagyunk e ezt a csúcsteljesítményű íjat újraalkotni?  Igen, itt a képen látható  tárgy okozza a legtöbb fejtörést manapság. Ez a lealjzott állapotú íj bizonyíthatóan magyar sírból került elő, és bizonyíthatóan az ázsiai "C" íjak családjának extra tudásáról hoz hírt ősmagyar multunkból. A kérdés az, hogy a mai technikai fejlettséggel képesek vagyunk e ezt a csúcsteljesítményű íjat újraalkotni? 
 

Ezt nem kell magyárázni a kép láttán. Külön alhonlapot szenteltünk a rekonstrukciónak. Pillanatnyilag  lehetetlen küldetésnek bizonyul a Magyar "C" íj moder anyagokból történő elkészítése? Vannak már reménytkeltő próbálkozások..., Azonban sokszor az eredeti anyagok felhasnálásával is csak megközelítő megoldásokra telik. De előbb olvassuk el, mit lehet multunkból megtudni a magyarok íjáról.

„A magyarok nyilaitól ments meg…”, „mint hegyekből támadó forgószél…”
Azt hihetnénk, mindent elmondanak ezek az unásig ismételt korabeli idézetek a magyarok hadviseléséről, íjászművészetéről, lovasíjász harcászatáról.

A valóság azonban az, hogy a források szegényesek és gyakorta rosszindulatúan torzítanak. A korabeli (utolsó honfoglalásunk idejéről van szó) európai viszonyok nem kedveztek a kultúrának, az írástudásnak, a történetírásnak. A középkor egyik legsötétebb szakaszáról van szó, ahogy a nyugat-európai kortárs írja: a magyarok Isten büntetéseként jelentek meg, mert már akkora volt az erkölcsi fertő, hogy a pl.: a korabeli pápák viselkedése bordélyházakba illő.
Ilyen viszonyok közt ne várjunk hiteles leírást, no és a három emberöltőn keresztül tartó európai magyar hatalmi hegemónia szintén erős sértettségérzetet hagyott a helyi lakosságban.

A VIII. – IX. századi Európa a legsötétebb korszakát éli, amikor egy keletről jött nép - a magyarok utolsó hulláma – elhozza a soha sem látott gazdagságot, a kulturált öltözködéstől az írástudásig (az akkor már 4 ezer éve ismert rovásírást), éhínség helyett a nagyállattartókra jellemző húsbőséget, a szőlő- és gyümölcstermesztés kaukázusi színvonalát, hadd ne soroljuk, mi mindent még…

A magyarok íja pontosan olyan fejlett volt, mint az a gazdasági és szellemi kultúra, ami képes volt Európa legmodernebb királyságát megteremteni Szent István idejére. Vallás és kisebbségi jogok, befogadó, de nem bármit elfogadó(!) alkotmány, - ezek ismeretlenek voltak a ma művelt nyugatként emlegetett Európában. Hiszen még alsógatyát sem hordtak! Egészségtelen "városi" védművekkel körülvett fűthetetlen oduikban tombolt a tüdőbaj és a dögvész, az ürüléket egészen a XVIII. századig az "ablakon" keresztül az utcára ürítették… Mire taníthattak ők minket? Semmire! Annál inkább fordítva, még ha ezt azóta sem ismerik el, ámbár néhány száz évvel később nem véletlenül állítottak szobrot a szürke marhának, melynek csordáit a magyar könnyűlovasság kései utódai: a hajdúk hajtottak egészen a tengerparti városokig, hogy éhen ne haljanak.

Igen, a magyar íj még Mátyás király idejében is olyan hírrel rendelkezett, hogy egy-egy különleges példányért akár palotákat adtak cserébe a nyugati főurak. Ahogy a magyar ló fogalom volt egészen az Árpád-ház kihalásáig és még egy ideig azután is, úgy a magyar íj szintén.
De ezen egy pillanatra se csodálkozzunk. Ha nem adtuk volna fel annyiszor az évszázadok során kulturális identitásunkat, akkor ennek a folyamatnak akár máig tartóan lett volna tápláló forrása...

Milyen volt a magyar visszacsapó íj?

A kérdésre a régészeti leletek bizonytalansága ad egyértelmű választ! Pontosan azért, mert az esetek nagy többségében még azon is elvitatkoznak, hogy a kiásott sírból avar, magyar, esetleg szarmata-hun harcos került épp elő.

Amit kevesen tudnak a mai íjkészítők közül: a teljes kihúzáskor is van konvexitása a markolatnak! És ami még fontosabb: a teljes felszerelés leírása pontról pontra megegyezik a magyarokéval! Pedig kb 500 évvel előbbi e relief, ahogy a fönti is. A legnagyobb valószínűséggel egy szarmata-hun harcost ábrázol.


Íme egy Grózer féle tradicionális alapanyagokból készült magyar íj. (Nem teszteltük)

A "magyar íj" hiteles, de tömeggyártásra is alkalmas változatának elkészítését erősen megnehezíti a történelmi bizonytalanság. Sokan a magyar és avar folytonosságból kiindulva egy szimmetikus geometria mellett kardoskodnak, mások a belső-ázsiai C formában látják a legmagyarabb íjat, és sokan a hun aszimetrikus íjat tartják követendőnek (a lovasíjászat gyakorlata miatt mi is). Az igazság talán mindháromban jelen van. Ha kultúrális örökségünket vesszük alapul, akkor feltételezhető, hogy mindhárom irányzat lelkiismeretfurdalás nélkül tekinthető "magyarnak".

Elgondolkodtató, hogy a magyar íj szarú rétegének megfelelő modern anyagot nem kutatják kellőképpen.

A laminált fa alapú, de üvegszállal erősített műgyanta réteggel készült íjak nagyon kellemesek, csakhogy mindkét oldalukon ugyanaz az a 2 mm vastag üvegszál fíber található. Ha valaki merné a tömörödő oldalt más modern technikával megvalósítani, akkor az hozna áttörést a tömeggyártás autentikus megvalósításában. A használható íjakat (tömeg)gyártó modern mesterek talán azért óckodnak e technológiai változtatástól, mert a laminálásnak a modern long-bow íjaknál kiforrott technikáját biztos siker egy-az-egyben alkalmazni?

Hozzászólások
Oszd meg a hírt másokkal is!

Hozzászóló neve* (name)

E-mail címe* (E-mail adress)
Hozzászólás* (message)
Biztonsági kód* (safety code)

A hozzászólás nem tartalmazhat HTML kódot. E-mail címe NEM lesz nyilvános!
A hozzászólásokat a támadások kivédése okán a megjelenés előtt moderáljuk. Ezért - a terheléstől függően - némi időbe telhet, amig hozzászólása megjelenik. Köszönjük türelmét!


Köszönjük 1%-os felajánlását és céltámogatásait!
Karahun Örökségvédelmi Alapítvány © 2005-2013
Számlaszám: 72100237-11053411 Külföldről: SWIFT kód: TAKB HU HB
IBAN: hu57721002371105341100000000piroska norbert - 2014.06.01. 23:26
üdv ezmost élesítve van
Mágocs - 2012.07.01. 07:15
Mondani könnyű, ámbár így ékezetek nélkül olvasni nehéz... :)
nandor losonczy - 2012.07.01. 06:54
haat en amondo vagyok hogy mert nem az eredeti,osi technologiat hasznaljuk?jaa vagy rajtam kivul senki nem ismeri?????!kiserletezzetek,ujj technologiaval!de az nem az eredeti lessz!!szep napot!