Eddig 4 hozzászólás érkezett.
Címkék:
Bőrművesség, Kézművesség, Magyar mesterségek, Nyeregkészítés
Nyers bőr és munkálatai. A nyers bőr valaha a pásztornemzettségek használati eszközeinek egyik legfontosabb alapanyaga volt. Ma már legfeljebb díszítő zsinorként használják, amolyan átlátszóan steril, félig kikészített állapotban. De van saját megoldás is! ... Nyers bőr és munkálatai. A nyers bőr valaha a pásztornemzettségek használati eszközeinek egyik legfontosabb alapanyaga volt. Ma már legfeljebb díszítő zsinorként használják, amolyan átlátszóan steril, félig kikészített állapotban. De van saját megoldás is! ...
 

Mégpedig: meg kell küzdeni a nyersbőrért!

No nem a bikaborjúval, ki önként biztosan nem adja a bőrét, hanem azzal a vágóhidi nyersbőrrel, mely sok helyen veszélyes hulladékként végzi, jobb esetben olasz bőrkereskedők tüntetik el nyomtalanul az országból.

A nyers bőrnek véres, zsíros és megelehetősen szagos állapotában nincs nagy ára.

Már kb. 5000 forintért megkapható, ha valaki vállalja a megmunkálás korántsem szívderítő tortúráját. Jó gyomor, sok türelem és némi kézügyesség szükségeltetik... Ja, és nyári nagy hőségben hozzá NE lássunk, mert a legyek lesznek a gyorsabbak!

Kezdődik az egész azzal, hogy el kell hozni a hatodik megyéből, mert éppen csak ott vágnak borjú bikát. A vágás helyszínén(!!!) sürgősen be kell sózni, de Istenesen, mert különben a legyek martaléka lesz! Egy ilyen bőr nyers tömege kb. 25-50 kg. Legalább 5-10 kg só kell a gyors bajmegelőzéshez!

varga.jpgA sóban már állhat kb 2 napot, de nem a tűző napon, hanem hűvös de szellős helyen. Eközben leadja a felesleges véres vizet, ámbár utána újból áztatás jön, mégpedig mosószeres vízben, mert a pórusokat meg kell lazítani.

Ezt követi az újabb intenzív mosás tiszta kútvízben. Ezután pedig egy hétnyi - 10 napnyi meszes áztatás jön! Jó a mészhidrát is, de az oltott mész erősebb. A szag közben enyhül, de lehet, hogy inkább megszokjuk szépen.

A szőrtelenítés és a zsírtalanítás látványosan ronda feladat. Egy egész bikabőrnél két napig is eltartó kitartó kapirgálás életlen(!) késsel, majd pedig a húsolás a túloldalon - borotva élességű késsel.

A méretre vágás után már "csak" a szárítás jön, mely lehetőleg légymentes sötét szellős helyen történjen: késő ősztől a padlás ideális hely a tárolásra.

A kapott szárított nyers bőr hófehér, a szőrtüszők alig látszanak, és bármikor visszaáztatható és újból megszárítható. A zsugorodás kb 15-20% a hosszméretekre vonatkozólag, ez vastagság függvénye.

Mire jó az imígyen előkészített nyers bőr?

Természetesen minden olyan eszköz elkészítésére, ahol az áztatott nyers bőr megszáradása során keletkező kötő és feszítő erő hasznos valamire. Így pl.: fanyergek, jurták faszerkezeteinek kötözése, táltos (és nem sámán!) dobok készítése, kikészített bundák összefüzése pl.: süveg formára, karikásostor fonata és rögzítése a nyélen.

A nyers bőrt száradás után birka, vagy marha faggyúval impregnálhatjuk felületileg. Az olaj szóba sem jöhet, hiszen fellazítaná a nyers bőr száraz szerkezetét.

Hozzászólások
Oszd meg a hírt másokkal is!

Hozzászóló neve* (name)

E-mail címe* (E-mail adress)
Hozzászólás* (message)
Biztonsági kód* (safety code)

A hozzászólás nem tartalmazhat HTML kódot. E-mail címe NEM lesz nyilvános!
A hozzászólásokat a támadások kivédése okán a megjelenés előtt moderáljuk. Ezért - a terheléstől függően - némi időbe telhet, amig hozzászólása megjelenik. Köszönjük türelmét!


Köszönjük 1%-os felajánlását és céltámogatásait!
Karahun Örökségvédelmi Alapítvány © 2005-2013
Számlaszám: 72100237-11053411 Külföldről: SWIFT kód: TAKB HU HB
IBAN: hu57721002371105341100000000Garami Gábor - 2014.02.22. 20:13
Sziasztok! Engem érdekelne egy őzbőr, ha valakinek lenne,(pl. Németh Zsolt) írjon a garamigabor kukac freemail pont hu ra.

Előre is kösznöm!
Nemeth Zsolt - 2013.10.31. 20:51
Sziasztok!

Nekem lenne hetente kb 5-20 db szarvas vagy őz nyers bőröm, van szerintetek olyan valaki akit ez érdekelne vagy tudtok valami felvásárló céget?

Köszi
Kara - 2013.09.01. 17:26
Az ősi dobok alapanyagának a fenti eljárással készült kecskebőr kivállóan megfelel. Természetesen a húsolással vigyázni kell, különösen nagy odafigyelést, kézügyességet igényel. A dob juhar, vagy gőzölt kőrisfa keretére természetesen nedvesen feszítjük rá bőrfűzéssel.
Gábor - 2013.09.01. 11:52
Sziasztok ! Tudja valaki , hogy egy sámándob alapanyagához a bőr előkészítésének fázisait tekintve melyik ponton alkalmazható?Köszönöm a választ!