Eddig 0 hozzászólás érkezett.
Címkék:
Nagyállattartó őskultúra, Nyeregkészítés, Szkíta őseink, Történelem
A szkíta nyereg már az ókor kellős közepén fogalommá vált. Azonban, annak ellenére, hogy a régészeti leletek közt találunk rekonstruálható maradványokat, még mindig bizonytalan terület a kisérleti régészeknek. A szkíták félelmetes harci tudását többek közt ez a nyereg szolgálta, azonban nagy valószínűséggel kengyel nélkül. De felmerül a kérdés: tényleg nem ismerték a szkíták a kengyelt? Fejlett fémművességük, és a kifinomult csúcstechnikájú íjaik sorozatgyártása mellett nem jutott eszükbe egy ilyen egyszerű eszköz? Vagy ismerték, csak elporladó szerves anyagokból, pl. egyszerű kötélfonatból, meghajlított fából készült a kengyel? Nehéz biztosat kijelenteni... A szkíta nyereg már az ókor kellős közepén fogalommá vált. Azonban, annak ellenére, hogy a régészeti leletek közt találunk rekonstruálható maradványokat, még mindig bizonytalan terület a kisérleti régészeknek. A szkíták félelmetes harci tudását többek közt ez a nyereg szolgálta, azonban nagy valószínűséggel kengyel nélkül. De felmerül a kérdés: tényleg nem ismerték a szkíták a kengyelt? Fejlett fémművességük, és a kifinomult csúcstechnikájú íjaik sorozatgyártása mellett nem jutott eszükbe egy ilyen egyszerű eszköz? Vagy ismerték, csak elporladó szerves anyagokból, pl. egyszerű kötélfonatból, meghajlított fából készült a kengyel? Nehéz biztosat kijelenteni...
 

Szkíta párnanyereg: a rekonstrukció lehetőségei

szkita_lovas_n.jpg

A Szkíta Sárkányölő Szent Györgyként is nevezett itt látható aranylemezen a harcos ruhája elfedi a nyerget, akár csak a több ezer évnyi történelmi távolság az igazság részleteit. Annyit biztosan tudunk, hogy a szkíták lovastudásukra alapozták évezredeken átívelő szarmata, hun, avar, szabír, magyar népnevek alatt megújuló kulturájukat. De milyen lehetett a nyergük, és miért pont olyan? Nézzük meg a következő képnagyításokat:

szkita_nyereg_nagy.jpg

 

Ami biztos, az a rugalmas - a lóhoz és az emberi anatómiához jól illeszkedő anyaghasználat - ezért is nevezik párnanyeregnek a régészek. De nem biztos, hogy a fa merevítésű esetleg villás szerkezetű kápamegoldásokat ne ismerhették volna... (Teherhordára használt nyergeknél kézenfekvő megoldás ősidők óta.)

Elgondolkoztató a bőrhurkákból készült kápák szerkezete, no és a egyszerű nyakkendő kötésű dupla leszorító heveder. A második képen már nyeregtakarót is megfigyelhetünk, ez az elsőn nem egyértelmű. Precizen látható a párnák összefogását is szolgáló fegyver és málhatartó szíjazat, valamint a szügyhám és a farmatring megléte.

Mi lehet egy rekonstrukció célja?

Napjainkban a lovastudás az ókori magaskulturákhoz képest szinte elcsökevényesedett. Jó példa erre, hogy ha egy gyakorlott lovastól azt kérjük, hogy szőrén, (és ráadásul a lóra nem visszahupanva minden egyes ütemnél) mutassa be tudását, akkor azonnal zavarba jön. Ezért (no meg sok más tapasztalat miatt is) már régen elhatároztuk, hogy elkészítjük a szkíta párnanyereg első - a gyakorlatban is használható (!) - rekonstrukcióját - ha egyáltalán érdemes!

Elképzeléseink szerint azoknak lesz jó egy karahun szkíta párnanyereg , akik a "slusszkulcsos lovagló tudásnál" többre vágynak: például egy lókímélő közvetlen kapcsolatra lovas és ló közt. Minden gyógylovegoltató tudja, hogy angol nyeregben nem megy, de a nagykápás fanyereg kengyeles változata se ugyanazt nyújtja (éppen(!!) extra kényelme miatt), mint a kengyel nélküli szőre lovaglás. Igen ám, csak a kezdő lovas farcsontjai a pattogás közepette tönkre tehetik lovunkat, így nem éri meg "nagyüzemben" forszírozni a dolgot. A szkíta párnanyeregtől elvárjuk, hogy egyszerre nyújtson kényelmet lónak és lovasának, ugyanakkor a szőrén lovaglás gyógyhatásait, képességfejlesztő adottságait messzemenőkig ki lehessen használni alkalmazásával.

/Folytatjuk.../

A nyereg kapcsán egy halom félreértés él az ősi gyökerekért lelkesedő jóindulatúan naív szívekben. A valóságot tisztázó bemutatónk előjegyezhető lesz ezen az E-mail-en: karahun@karahun.hu Az első érdelődőket személyre szóló edzésprogrammal ajándékozzuk meg.

 

 

 

Hozzászólások
Oszd meg a hírt másokkal is!

Hozzászóló neve* (name)

E-mail címe* (E-mail adress)
Hozzászólás* (message)
Biztonsági kód* (safety code)

A hozzászólás nem tartalmazhat HTML kódot. E-mail címe NEM lesz nyilvános!
A hozzászólásokat a támadások kivédése okán a megjelenés előtt moderáljuk. Ezért - a terheléstől függően - némi időbe telhet, amig hozzászólása megjelenik. Köszönjük türelmét!


Köszönjük 1%-os felajánlását és céltámogatásait!
Karahun Örökségvédelmi Alapítvány © 2005-2013
Számlaszám: 72100237-11053411 Külföldről: SWIFT kód: TAKB HU HB
IBAN: hu57721002371105341100000000