Eddig 0 hozzászólás érkezett.
Címkék:
Karahun Alapítvány, Könyvek, Lovasíjászat, Magyar termelői kultúra, Nyeregkészítés, Örökségvédelem
A Karahun Alapítvány igazából évtizedes íjász, lovasíjász, és őstörténeti kutatási tevékenységnek adott keretet - utólag.  A Karahun Alapítvány igazából évtizedes íjász, lovasíjász, és őstörténeti kutatási tevékenységnek adott keretet - utólag. 
 

A kezdetekről egy régebben megjelent könyvünkből, a "Lovunkból" idézek:

"...Minden egy születésnapi ajándékkal kezdődött.
A negyvennegyediket töltöttem be, amikor Csilla sógórnőmtől megkaptam Kassai Lajos lovasíjászatról írt könyvét. Nem volt nehéz dolga az ajándékozónak, de arra ő sem gondolhatott, hogy mi mindent hoz felszínre a könyv elolvasása. Nagyobbik fiammal, Marcival megszállottan olvastuk újra és újra, aztán napokon belül Kaposmérőre vitt az utam. Igazi kezdőként halomra vettem a visszacsapó íjakat (még postai utánrendeléssel is), pedig igazából csak háromra lett volna szükség, 5 fontos erőeltéréssel. Számítógépes programozóként és kikeresztelkedett matematika - fizika szakos tanárként környezetem megdöbbenve hallgatta az íj és a ló filozófiáját. Kérés nélkül és folytonosan traktáltam őket, őstörténeti fejtegetésekkel fűszerezve.

A lakásban elszaporodtak a rovásírásos Kassai idézetek és Kiszely István, Bakay Kornél, Padányi Viktor történelmi művei. Ha valaki betette a lábát kertünkbe, akkor biztosan nem úszta meg egy órányi íjász-bemutató és egy ajándék Kassai könyv nélkül. Lelkesen íjazott az egész család: Monika a feleségem és Péter a kisebbik fiam is. Azóta egyesekben alább hagyott ugyan a harci lelkesedés, de miért kellene egy pszichopedagógus hölgynek harcművésszé lenni… Nem ez a fontos.
Maradandó hatást tett ránk egy látogatás Kassai Lajosnál az úgynevezett nyilt napon, mely minden hónap első szombatján került megrendezésre kaposdadai birtokán. Majális mennyiségű ember nyüzsgött szerte a mezőn. Egy része, mert „hitbéli” ember, egy része, mert a bemutatóra kíváncsi, mások, mert most vették első íjukat, és volt, aki csak a szép környezetet élvezte.
Addigra jelentős bőrkeményedések nőttek ujjainkon a túl erős (40-47 fontos) íjak napi 400 – 600 lövéses hatásától, a bal vállam recsegett, majd néhány héten belül ízületi gyulladással felmondta a szolgálatot. Némi elkeseredéssel és napszúrásos fejfájással érkeztünk haza.
Bevallom, rossz úton jártunk sok tekintetben.
Ennek megértésében nagy segítséget kaptunk, viszont a felismerés sohasem kellemes… Akkor még ez a sport a fájdalom leküzdésével, önmagunk legyőzésével volt egyenlő, ami alapvető tévedésnek bizonyult.
Mit akarunk mi, tudván, hogy a lovasíjász kultúra Kassai féle minőségéhez tizenöt év intenzív munka vezet, napi 12 óra edzés, 800 lövés és kb.: 100 vágta? De azért az íjat soha nem hagytuk porosodni és ma már a négy és fél másodperc alatt
mozgásból leadott hármas sorozatú lövés valósággá vált. Mindent újra tanultunk, de nem kellett hozzá tizenöt év, mert előttünk járt már valaki az úton.
Na és a ló? Az olvasó megkérdezhetné, mi köze az íjnak a lóhoz? Nagyon sok, bár eleinte egyben biztos voltam: nekem nem lesz lovam soha, de amíg az íjat kifeszíteni megengedi sorsom, addig fogok lőni. Aztán, hogy Marci fiam mit akar, az már az ő dolga. Ha lovasíjászatra adná a fejét, akkor büszke leszek rá...."

Hát igen! Eleinte minden az íjjal és a lóval függött össze. Aztán jött a nyeregkészítés és megismerhettük az "ősmagyar lelkesülők" árnyoldalait is.  Könyvek születtek erről a "hőskorról" /Lovunk, Lovasíjász őstörténetünk/

Ma már a magyar termelői kultúra örökségvédelme éppen olyan fontos az Alapítvány munkájában, mint a magyarságkutatás többi eszköze: a távol-keleti harcművészetektől a néprajzon át, a gasztronómiáig.  Tevékenységünk eszköztára weblapok készítésével, közösségi oldalak fejlesztésével bővült, így hát a feladataink is erőst megszaporodtak...

Hozzászólások
Oszd meg a hírt másokkal is!

Hozzászóló neve* (name)

E-mail címe* (E-mail adress)
Hozzászólás* (message)
Biztonsági kód* (safety code)

A hozzászólás nem tartalmazhat HTML kódot. E-mail címe NEM lesz nyilvános!
A hozzászólásokat a támadások kivédése okán a megjelenés előtt moderáljuk. Ezért - a terheléstől függően - némi időbe telhet, amig hozzászólása megjelenik. Köszönjük türelmét!


Köszönjük 1%-os felajánlását és céltámogatásait!
Karahun Örökségvédelmi Alapítvány © 2005-2013
Számlaszám: 72100237-11053411 Külföldről: SWIFT kód: TAKB HU HB
IBAN: hu57721002371105341100000000